Mediapankki
Mediapankista löydät geokätköilyyn ja Siniset ajatukset -tapahtumaan liittyviä kuvia, joita voi vapaasti käyttää. Mediapankin tekstit ovat myös vapaasti käytettävissä.
Mitä geokätköily on?
Geokätköilyä voi harrastaa kuka tahansa. Geokätköilyssä etsitään satelliittipaikannuksen avulla toisten kätköilijöiden piilottamia kätköjä. Niitä löytyy kaikkialta - metsistä, kaupungeista, rannoilta, saarista ja vesistöistä maailmanlaajuisesti. Jokaiselle löytyy sopivia kätköjä. Kätkö voi olla piilotettu ovelasti ympäristöönsä ja sen löytäminen voi vaatia tarkkaa geosilmää. Joissakin kätköissä voi olla haastetta aivopähkinöiden ja pulmien ratkaisun parissa. Edistyneimmille haastetta tulee esimerkiksi kiipeilyvarusteita vaativista kätköistä. Mysteerikätköjen pulmia voi ratkoa jo kotisohvalta ja vastauksesta löytyvät koordinaatit varsinaiselle kätkölle.
Harrasta, kun itselle sopii parhaiten
Kätköily on hauska ja monipuolinen ulkoiluharrastus, jota voi harrastaa yksin, kaverin kanssa tai koko perheen voimin. Kätköilyä voi harrastaa mihin kellon aikaan tahansa, sillä kätköt ovat haettavissa 24/7. Suurin osa kätköistä on haettavissa myös mihin vuodenaikaan tahansa, vaikka joidenkin kätköjen etsintä talvella voi lumen vuoksi olla haasteellista. Kätkökuvauksessa on attribuutteja, joiden avulla kätköilijälle viestitetään kätköön liittyvistä yksityiskohdista esim. talvilöydettävyydestä, lähellä olevista palveluista, varoituksista tai tarvittavista apuvälineistä.
Kätköilyn aloittaminen on helppoa
Kätköilyn aloittaminen ei vaadi isoja investointeja. Alkuun pääsee älypuhelimella ja kynällä. Puhelimeen ladataan geokätköilyappi, johon rekisteröidytään geocaching.comiin rekisteröidyllä nimimerkillä. Apissa on kätkösymboleja karttapohjalla ja tarkat kätkökuvaukset, joiden perusteella voi tarkastella millaisesta kätköstä on kyse esim. vaikeusasteen ja maastoluokituksen osalta. Kätköilyyn ja etenkin kätkön purkilla asioimiseen liittyy sääntöjä ja etikettiä, josta on syytä ottaa selvää huolellisesti ennen kuin aloittaa harrastuksen. Netistä löytyy mittava määrä erilaisia sivustoja, joissa kuvataan tarkemmin harrastuksen saloja esim. www.geocaching.com on kansainvälinen sivusto, johon kätköt on rekisteröity. Tälle sivustolle voi luoda oman kätköilynimimerkkinsä, jota tarvitaan kätköilyssä. www.geocache.fi -sivusto on suomalaisten ylläpitämä ja se julkaisee erinomaista tietoa kätköilyharrastajille.