Muistoja vireästä kolmekymppisestä
puheenjohtaja Ritva Pohjanmeri: Kajaanin Latu -yhdistyksen toiminta jatkui kaudella 2002 - 2005 pääpiirteissään aikaisempien vuosien tapaan. Toiminta-ajatuksena oli edistä luonnossa liikkumista, sosiaalista kanssakäyntiä ja saada yhdistyksen jäsenet kehittämään ja ylläpitämään henkistä vireyttään ja fyysistä kuntoaan liikunnallisin keinoin.
Yhdistyksen jäsenmäärä pysyi pienin vuotuisin muutoksin samana. Maksaneita jäseniä oli kauden alussa ja lopussa 436. Osa toiminta-alueen ulkopuolelta.
Tiedottaminen
Tiedottaminen tapahtumista ja kokouksista hoidettiin ilmoittamalla niistä Koti-Kajaanin Seurat toimivat -palstalla. Vuoden alussa jäsentalouksiin lähetettiin Vuositiedote, jossa oli kaikki sille vuodelle suunnitellut tapahtumat. Näitä tiedotteita jaettiin myös tapahtumissa, joissa oli mukana jäsenkuntaan kuulumattomia osallistujia.
Toimintaa talkoovoimin
Kaikki omat tapahtumat hoidettiin talkoovoimin. Talkoolaisia olikin vuoden mittaan aina useita kymmeniä ja talkootunteja kertyi toistatuhatta. Esimerkiksi vuonna 2003 tehtiin 1470 talkootuntia. Monet talkoolaiset olivat mukana monissa, jotkut lähes kaikissa tapahtumissa.
Talkoolaisille järjestettiin vuosittain virkistysretki, joka suuntautui esimerkiksi Runnille, Suomussalmelle tai Rokualle.
Talous
Talous oli koko kauden ajan hyvässä kunnossa. Vuonna 2001 elettiin vielä markka-aikaa. Vuoden päättyessä tilillä Kainuun Osuuspankissa oli rahaa 30.478,04 markkaa. Kun vuosi 2005 päättyi tilillä oli 6.351,05 euroa.
Tulolähteitä oli kolme. Suomen Latu ry:n palauttama osa jäsenmaksuista, Kajaanin kaupungin avustus ja talkootoiminnasta saadut tuotot. Eniten yhdistys sai tuloja hoitamalla Hautalan huoltopisteen tarjoilut Eliaksen hiihdon aikana. Joka vuosi Kieronmäen hiihdon ja hiihtolomaviikkojen Mustan majan huoltopisteen myynnistä tuli tuottoa vaihtelevasti. Rahaa kassaan tuli myös mehutarjoilusta Kunnallisvirkamiesliiton talvipäivillä vuonna 2002.
Jäsenyydet ja edustus
Kajaanin Latu ry. on Suomen Latu ry:n jäsenyhdistys. Eliaksen Hiihdon jäsenyyskin oli jatkunut jo pitkään, mutta Kainuun Liikunnan jäseneksi liityimme vasta tammikuussa vuonna 2003. Jäseneksi liittymiseen vaikutti paljon se, että jäsenyhdistykset saivat korvauksetta käyttää Kainuun Liikunnan kokoustiloja.
Kajaanin Ladun jäseniä, lähinnä puheenjohtaja ja sihteeri oli mukana useimmissa Suomen Ladun ja Oulun latualueen kokouksissa. Eliaksen Hiihdon kokouksissa yhdistystä edusti yhteyshenkilömme Hilkka Kärnä ja Eliaksen Hiihdon toimikunnan jäsen Severi Pyykkönen.
Kainuun Liikunnan kokouksiin valittiin edustajat tapauskohtaisesti. 10-vuotisjuhlassa oli edustajana puheenjohtaja Ritva Pohjanmeri, joka vastaanotti Kainuun Liikunnan hopeisen ansiomerkin. Pekka Jaakolalle oli myös annettu Kainuun Liikunnan hopeinen ansiomerkki.
Oulun latualueen syyskokous
25.-26.9.2004 Kajaanin Latu järjesti Mieslahden Opistolla Oulun latualueen syyskokouksen, johon osallistui yhteensä 36 jäsentä. Heistä 12 oli oman yhdistyksemme jäseniä. Päivien ohjelmassa oli varsinaisen kokouksen lisäksi rehtori Heikki Törmälehdon opastama kävelyretki. Hän kertoi Mieslahden historiasta ja luonnosta. Illalla oli saunomista , nuotioilta makkaroineen ja sunnuntaiaamuna kirkkovenesoutu Pitkänperän laavulle, missä juotiin nuotiolla keitetyt kahvit
30-vuotisjuhlat
Vuosi 2002 oli Kajaanin Ladun juhlavuosi. 30-vuotisjuhlat pidettiin Joutenlammella. Juhlassa jaettiin ansiomitaleita pitkään toiminnassa mukana olleille jäsenille. Kultaisen ansiomitalin saivat puheenjohtajana toiminut Alpo Rautiainen ja rahastonhoitaja Eeva Oikarinen. Pronssinen ansiomitali ojennettiin pitkään hallituksen jäsenenä toimineelle Hilkka Pääkköselle. Juhlavuoden kunniaksi yhdistys lahjoitti hiihtovälineet (sukset, sauvat ja monot) kahdelle Harjulan vastaanottokodin nuorelle.
Hankintoja
Vuosien 2002-2005 aikana yhdistys teki joitakin tarpeellisiksi katsomiaan hankintoja. Rahastonhoitajalle ostettiin uusi kirjanpito-ohjelma ja lumikenkäilyn suosion kasvaessa lumikenkäilystä vastaavalle Matti Väisäselle annettiin valtuudet ostaa kolmet uudet lumikengät. Laulukirjoja hankittiin ja ostoluvan sai myös kaksi 5 kilon retkikeitintä.
Perinteiset tapahtumat
Kajaanin Ladun perinteiset tapahtumat toteutettiin entiseen tapaan. Kieronmäen hiihto oli joka vuosi ohjelmassa. Huoltopisteet olivat kääntymispisteessä 5-tien tuntumassa ja Mustan majalla. Mustalla sai mehun lisäksi ostaa kahvia ja pullaa sekä makkaroita nuotiolla paistettavaksi. Silloin kun Anneli Piirainen oli päivystysvuorossa, oli valikoimassa myös lettuja. Ne olivat niin suosittuja, että eräskin rouva halusi varmuuden lettujen saamisesta, kun hän tuo lapsia viikonloppuna hiihtämään. Luvattiin lettuja olevan tarjolla.
Vuonna 2002 Kieronmäen hiihto järjestettiin juhlahiihtona, jolloin kaikille osallistujille tarjottiin ilmaiseksi mehua ja he voivat osallistua maksuttomiin arpajaisiin Mustan Majalla. Tällä laturetkellä oli noin 500 osallistujaa.
Hiihtoretket Kiilopäälle
Kiiilopään matkat olivat viikon mittaisia. Joka kevät mentiin hiihtoretkelle Kiilopään maisemiin. Osallistujamäärät vaihtelivat 40-50 välillä paitsi vuonna 2005 oli vain 35 osallistujaa. Matkan aikana pidettiin kirjaa liikuntamääristä. Esimerkiksi vuonna 2002, jolloin
mukana oli 50 latulaista, viikon aikana moni osallistuja hiihti yli 200 kilometriä. Parhaimmillaan kilometrejä
kertyi 320 -tosin luistellen. Hiihto- ja kävelymatkojen yhteinen keskiarvokin
oli 156 kilometriä.
Syntyipä näillä retkillä laulujakin. Atso Lammassaari kirjoitti runon viikon kokemuksistaan.
Joensuulaiset Keijo ja Pekka tekivät kokemuksistaan hauskan
laulun, jonka esittivät kitaralla säestäen paluumatkalla. Jaakko Karppinen teki lauluunsa myös sävellyksen.( Laulut ja runo.)
Jäsenten toivomat ruskamatkat tehtiin vuosina 2002 (22 osall.) ja 2003 (14 osall.). Osallistujia oli huomattavasti vähemmän kuin hiihtoretkillä. Monilla pihojen ja puutarhojen syystyöt, marjastus ja metsästys vaativat aikaa, jota ei sitten ruskaretkeen riittänyt. Mutta mukaan lähteneet retkeläiset, joista monetkaan eivät halunneet hiihtoretkille, nauttivat raikkaasta syysilmasta ja olivat innokkaita patikoimaan tunturimaastossa.
Rehjan hiihdot
Rehjan saareen tehtiin hiihtoretki joka vuosi. Tulipaikka oli useimmiten Toivonlahden pihapiirissä. Talkoolaiset tekivät nuotiot valmiiksi, että hiihtäjät voivat nauttia eväitään niiden lämmössä.
Polkupyöräretket
Polkupyöräretkiä tehtiin vuosien 2002-2005 aikana parikin kesänmittaan. Suuntana esimerkiksi "Vuoden kylä " -tittelin saaneen Nakertajan kylätalo Vanahis ja Paltaniemen Siirtolapuutarha.
Kuluntalahdessa käytiin ortodoksisella hautausmaalla, Parviaisen hevostilalla ja Kulunnan puutarhalla. Kaikissa paikoissa tutustuimme kohteeseen. Parviaisen tilalla käytiin talleilla ja nähtiin ihan pieniä ja isompiakin varsoja. Yllätyksenä tulivat talon tarjoamat kahvit. Kulunnan Puutarhalla oli maistiaisina tomaatteja, joita samoin kuin kurkkujakin ostettiin kotiin vietäväksi. (Kuvia arkistossa.)
Monenlaista uutta
Retkien joukossa oli useita uudentyylisiä retkiä. Monet niistä oli saatu alkunsa Anneli Piiraisen tuttavuuksien ja ideoiden pohjalta. Oli metsäretki, jonka aikana tutustuttiin metsäluontoon Metsäkeskuksen metsäneuvojan Seppo Härkösen opastamana ja Jormuan koulun 0-4 -luokkien oppilaille järjestetty luonnossa liikkumiseen opastava aamupäivä.
Metsäretkellä 22 latulaista sai tietoa metsänhoitoasioista ja puista yleensä. Retkeläiset arvioivat ison kuusen korkeutta kilpailumielellä. Muutamat osuivat aika lähelle oikeaa mittaa. Tämä retki päättyi Kirkkoahon laavulle, jonne Arvo Määttä oli tuonut nuotiopuut ja tehnyt tulet. Opas sai palkkioksi purkin hunajaa ja pussillisen munkkeja työpaikkansa seuraavan päivän kahvitauolle.
Jormuan pienet koululaiset olivat innokkaita. Mukana oli 37 oppilasta ja 4 opettajaa. Lapset saivat oppia neljän latulaisen opastamana tekemään havaintoja luonnossa. Heille jaettiin tietoa jokamiehenoikeuksista ja velvollisuuksista ja opetettiin myös nuotion tekeminen metsässä varovaisuutta korostaen.
Marjastusretkillä etsittiin puolukoita ja mustikoita. Ne onnistuivat sääolosuhteiden ja satonäkymien mukaan. Yhtenä vuonna puolukkaretki jäi tekemättä, kun marjaisaa metsää ei löytynyt. Sitä kyllä puheenjohtaja ja Pekka Jaakola etsivät neljän kunnan alueelta.
Uutta olivat
kaupunkikiertokävelyt. Opaskerhon jäsenet Anneli
Piirainen ja Pekka Jaakola
olivat oppaina tutustuttaessa Suvantorantaan, Kauppakadun ilmeeseen ja
Renforsin lenkkiin. Tämä viimeksi
mainittu kierros oli suosittu. Se kokosi 60 osallistujaa. Joukossa oli paljon
muitakin kuin Ladun jäseniä.
Kirkkovenesoutajilla oli kohteina Oulujärven Lehtonen, missä myös yövyttiin. Mieslahden Pitkänperään ja Toukansaareen tehtiin päivämatka. Veneet olivat aina täyteen miehitetyt. (Kuvia arkistossa.)
Näiden vuosien 2002-2005 aikana järjestettiin myös perheretkiä. Oli metsäretki perheille ja yhdessä Kuurnan kyläyhdistyksen kanssa järjestettiin lapsille ohjelmaa Pyörteen tilalla. Sinne oli tuotu lapsia varten erilaisia pelejä. Mehutarjoilu kuului tietenkin ohjelmaan.
Vuosien mittaan kaikki saivat uusia ystäviä ja hyödyllistä tietoa. Mutta myös paljon liikuntaa, yhdessäoloa ja raitista ilmaa.
teksti: Ritva Pohjanmeri. puheenjohtajana vuosina 2002-2005
kuvat: Kajaanin Latu ry:n kuva-arkisto